Wednesday, February 16, 2011

Media dan Polibeg

Assalammualaikum.

Kali ni saya ingin menulis berkenaan penggunaan media dan polibeg. Saya ingin jelaskan disini bahawa apa yg saya tuliskan ini adalah sekadar pemahaman saya dan amalan saya bagi kebun yg saya usahakan. Tidak bermaksud untuk menyatakan bahawa amalan saya adalah terbaik dan lain2 amalan tidak betul. Saya sekadar ingin berkongsi pandangan sahaja.

Media menjadi pilihan saya adalah 100% cocopeat (serbuk sabut kelapa) dan polibeg digunakan
adalah polibeg bersaiz 12X12 bewarna hitam sebab putih cepat sangat reput. Penggunaan cocopeat adalah sangat baik kerana ia mampu menyerap dan menyimpan air (laru
tan baja). Bagi saya kos penggunaan baja bagi media cocopeat 100% adalah lebih rendah berbanding penggunaan media seperti arang sekam padi.

Polibeg bersaiz 12X12 adalah kecil sedikit berbanding kebiasaan yg digunakan oleh petani fertigasi. Bagi saya, lebih besar polibeg yg digunakan hanya akan meningkatkan kos iaitu kos polibeg yg lebih tinggi, kos penggunaan media dan juga kos penggunaan air dan baja. Setelah hampir 6 musim melaksanakan tanaman cili saya amat berpuas hati dengan kaedah yg telah saya gunakan. Walau bagaimanapun, masih terdapat kelemahan yg perlu diatasi.

Semoga dengan kesabaran dan usaha yg kita lakukan kita akan dianugerahkan kejayaan suatu hari nanti oleh Yg Maha Berkuasa. Amin

polibeg bantal

polibeg hitam 12x12

No comments:

Post a Comment

Komen anda amat dihargai, Terima Kasih.